Solar Superstorms

Superfurtuni solare

Ceva monstruos ia nastere pe suprafata Soarelui: jeturi de mare viteza, un inspaimantator val tsunami cu inaltimea de o suta de mii de kilometri, arce de gaz ionizat. Ce se afla in spatele acestor fenomene? Cum vor afecta ele Pamantul? Gasiti raspunsurile pe masura ce ne avantam in interiorul clocotitor al Soarelui.

Superfurtuni solare reprezinta un nou spectacol care ii va duce pe spectatori prin amestecul de camp magnetic si plasma incandescenta care ilustreaza furia Soarelui dand nastere unor explozii dramatice, unor furtuni solare violente si celor mai mari eruptii din Sistemul Solar: ejectiile coronale de masa.

Spectacolul este rezultatul unora dintre cele mai mari eforturi de a vizualiza felul in care se functioneaza interiorul solar, inclusiv o serie de ilustrari computerizate de ultima generatie realizate cu ajutorul initiativei de supercalculatoare Blue Waters coordonate de National Center for Supercomputing Applications de la Universitatea Illinois.

Coproductie a Spitz Creative Media, Advanced Visualization Lab al NCSA si Thomas Lucas Productions, in asociere cu Fiske Planetarium de la Universitatea Colorado (Boulder).

 

Acest proiect este posibil prin sustinerea oferita de Commonwealth of Pennsylvania and the Pennsylvania Film Office; o parte dintre fonduri au fost puse la dispozitie de catre National Science Foundation.

 

Superfurtuni solare exploreaza continut legat de:

 

Distinctii